Er is woensdagmiddag een zware aanslag gepleegd op het kantoor en de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs. Mannen met automatische geweren schoten er minstens 12 mensen dood waarvan journalisten en 2 politiemensen. Er vielen ook zeker 10 gewonden. Er zouden 2 schutters zijn geweest.   Foto RT.

Bekijk een schokkende video van de aanslag hier.

Parijs en de hele wereld zijn in shock.

Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs is ook hoofdredacteur Stéphane Charbonnier (47) vermoord. In een interview met de Volkskrant in 2012 zei hij dat hij meer kans had op een fietsongeluk dan dat hij een islamitische moordenaar tegen het lijf liep.

De in 1967 in Conflans-Sainte-Honorine geboren Charbonnier was onder de naam Charb een van de prominentste tekenaars van Charlie Hebdo. In 1992 ging hij samen met onder anderen de tekenaar Cabu aan de slag bij Charlie Hebdo. Cabu is ook een van de slachtoffers.

Charbonnier stond voor absolute vrijheid van meningsuiting. Als je toegeeft aan de bedreigingen, dan heeft de extremistische minderheid gewonnen, vond hij. De enige grenzen van de meningsuiting zijn die van de Franse wet, zei hij in verschillende vraaggesprekken.

Sinds een aanslag op de redactie in 2012 na de publicatie van een aantal spotprenten over de profeet Mohammed had Charb permanent bewaking. (rt)